Városi Könyvtár Ókécskei Közösségi Ház

Programjaink

városi gyereknap (05.27.)

városi gyereknap (05.27.)

Tovább

Mozimax Május

Mozimax Május

Tovább

Könyvbörze május

Könyvbörze május

Tovább

Ketten egyedül(06.02.)

Ketten egyedül(06.02.)

Tovább

Családi Nap (07.21.)

Családi Nap (07.21.)

Tovább

Sirkó László színművész zenés irodalmi műsora

Sirkó László színművész zenés irodalmi műsora

Tovább

Pompa-DÚR

Pompa-DÚR

Tovább

Tiszakécske Városi Bérlet 2017/18

Tiszakécske Városi Bérlet 2017/18

Tovább

Városi Majális (05.01.)

Városi Majális (05.01.)

Tovább

Segítség megnősültem!- Pindroch Csaba egyszemélyes komédiája (05.12)

Segítség megnősültem!- Pindroch Csaba egyszemélyes komédiája (05.12)

Tovább

Ókécskei zenés esték-a Szent Efrém férfikar koncertje (04.29)

Ókécskei zenés esték-a Szent Efrém férfikar koncertje (04.29)

Tovább

Mozimax Április

Mozimax Április

Tovább

V. Kécskei Dzsessztalálkozó (04.21.)

V. Kécskei Dzsessztalálkozó (04.21.)

Tovább

Húsvéti Nyitvatartás

Húsvéti Nyitvatartás

Tovább

Természetközelben- Kocsis András fotókiállítása

Természetközelben- Kocsis András fotókiállítása

Tovább

Könyvbörze április

Könyvbörze április

Tovább

Közösségi Szolgálat Portál

Közösségi Szolgálat Portál

Tovább

Közhasznú adatbázis

Közhasznú adatbázis

Tovább

JOGpont Iroda

JOGpont Iroda

Tovább

Magyar Máltai szeretetszolgálat állás, képzés

Magyar Máltai szeretetszolgálat állás, képzés

Tovább

Kismama Akadémia 06.30.

Kismama Akadémia 06.30.

Tovább

Kismama Akadémia 06.16.

Kismama Akadémia 06.16.

Tovább

Kismama Akadémia 07.20.

Kismama Akadémia 07.20.

Tovább

Kismama Akadémia 05.18.

Kismama Akadémia 05.18.

Tovább

Kismama Akadémia

Kismama Akadémia

Tovább

FELHÍVÁS!!! Széchenyi 2020

FELHÍVÁS!!! Széchenyi 2020

Tovább

A művelődési központ története

FELHÍVÁS

Az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár örömmel értesíti Tiszakécske lakosságát, hogy az EFOP-3.7.3-16 sz. Életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása c. pályázaton jelentős összeget nyert az alábbi ingyenes foglalkozások indításához. A projekt időszaka 2 év, 2018 januártól-2019 december 31-ig tart.  

Részletek iránt érdeklődhet a könyvtárban, a művelődési központban, a weboldalon pályázatok menüpont alatt és a csoportvezetőknél.

Klubfoglalkozás a Városi Könyvtárban szerda délelőttönként

Baba Mama Klub:1. Kezdők – 8 hónapostól 1,5 éves gyerekek szüleinek 10 -11 óráig, Baba Mama Klub:2. Haladók- 1,5 -3 éves gyerekek szüleinek 11-12 óráig

A foglalkozások GYED-en, GYES-en lévő kismamáknak, 8 hónap – 3 év közötti babák játékos, zenei fejlesztése szakember irányításával. Az alkalmi csoport együtt muzsikálásához alap feladat, hogy a szülők együttműködési készségét fejlesszük, mert amita szülő játékosan együtt csinál a zenei csoport vezetőjével, azt a gyermekek hamarabb elfogadják, utánozzák és otthonosabban érzik magukat az új helyzetben. A foglalkozás után kötetlen játék, beszélgetés egyéni tanácsadás következik. A foglalkozást Csüllög Edina zenepedagógus vezeti.

Ismeretterjesztő előadássorozat havonta két alkalommal a Városi Könyvtárban

Kismama Akadémia: Szakemberek által tartott, aktuális problémákkal foglalkozó előadásokon keresztül, informális képzésre várjuk a kisgyermekes szülőket.

Tervezett témák:

 

bababiztonság (babahordozók, légzésfigyelők, gyerekülések, babakocsik), nevelés vagy példamutatás, trónfosztott elsőszülöttek, gyerekek és állatok, gyerekbútorok, közösségbe, de mikor? érzelmek a családban, jogi ismeretek, hogyan hat a válás a gyerekre? éjszakai vándorok. (a gyermek alvása, nem alvása, álmok, rémálmok), anyatej – tápszer, játék, de milyen?

Heti szakkör a Városi Könyvtárban

Az idegen nyelvi készségek fejlesztése munkaerőpiaci szempontból kiemelt jelentőségű. A többnyelvűség kifejezetten felértékelődött, jelentősége a munkavállalók esetében különösen nagy. Tiszakécske fejlesztése turisztikai szempontból igen jelentős, az idegen nyelv ismerete előnyt jelent ezen a területen.

Angol nyelv kezdőknek, Maros Miklós vezetésével

Német nyelv kezdőknek: de Jongéné Miklós Mónika vezetésével

Mindkét szakkör elsősorban, idősebb, alacsony végzettségű, inaktív személyek számára indított.

Műhelyfoglalkozás a művelődési központban.

Életpálya tervezés: Életpályánkat nem csupán fiatal korunkban kell megterveznünk, hanem folyamatosan a későbbiekben is szükségünk van az újratervezésekre – ez az egész életen át tartó tanuláshoz nélkülözhetetlen. Ehhez nyújt segítséget ez a foglalkozás. Nemformális képzés hátrányos helyzetű embereknek havi egy alkalommal.

Szabadegyetem a művelődési központban.

Életpálya tervezés és vállalkozói kompetencia fejlesztés. A nyolc alapkompetencia egyike a vállalkozói kompetencia, mely a személyes életpálya tervezéshez elengedhetetlen. A műhelyfoglalkozást elsősorban hátrányos helyzetű célcsoport számára tervezzük nemformális képzési módszerekkel. A vállalkozói kompetencia kezdeményezőkészséget jelent, ahol fontos az elképzelések megvalósításának képessége. A szabadegyetem célja támogató jellegű, nem pedig az irányítás és a felelősség átvállalása.

Támogatás, amely segíti a személyiséget abban, hogy kiválassza önmaga számára a legjobb lehetőséget. Ez az alapelv azt is magában foglalja, hogy nem dönthetünk a másik ember helyett, csak felmutathatjuk azokat a lehetőségeket, amelyekből választani képes lesz, és segítünk az egyéni jellemzők és a változó lehetőségek összekapcsolásának felismertetésében havi egy alkalommal.

Szaktábor a művelődési központban.

Együttműködési kultúra fejlesztő szaktábor. A szociális kompetenciák olyan készségeket foglalnak magukban, melyek a munkaerőpiacon egyre inkább felértékelődnek. Ilyenek pl. a csapatmunka, kommunikáció, flexibilitás, motiválhatóság, érzelmi intelligencia, kreativitás. A készségek fejlesztése a projektben részt vevő munkanélkülieket célozza meg, azzal a szándékkal, hogy olyan ismeretekre, készségekre tegyenek szert, melyek segítségével könnyebben visszatalálnak a munkaerőpiacra havi egy alkalommal.

Művészeti csoportok a volt, ókécskei gyógyszertár épületében.

Az amatőr művészeti tevékenység az aktív művelődés egyik legfontosabb formája, a kulturális élet semmi mással nem pótolható eleme, mind az általa létrehozott-közvetített művészeti értékek, mind közösségformáló ereje révén. Kapcsolatokat épít és támogatja az önkéntességet, lehetőséget ad az önkifejezésre és az öröm érzésének megélésére, csökkenti a stressz szintjét, növeli az immunrendszer hatékonyságát. Erősödik az önbecsülés, a

hatékonyság, az odatartozás érzésének növekedése, másokkal együtt dolgozás képességének, illetve a kommunikációs készségek javulása. A művészetek hozzájárulhatnak a pszichológiai kulturáltság fokozásához, mentálhigiénés szempontból értékes, hasznos társadalmi erőknek tekinthetők.

Képzőművészeti csoport: Gyalai Béla vezetésével, heti gyakorisággal

Kerámia csoport: Böröczki Edit vezetésével, heti gyakorisággal

Nemezelő csoport : Böröczki Edit vezetésével, heti gyakorisággal

A Művelődési Központ Története

Az Arany János Művelődési Központot 1963-ban alapították. Ekkor készült el a művelődési központ épülete, amely abban az időben a legkorszerűbb technikai háttérrel rendelkezett. Rövid ideig járási művelődési központi szerepet is betöltött. A kilencvenes években az intézményben nyomda is működött, több helyismereti kiadvány, saját újság kiadása (Kécskei Hírek) megjelenése is fémjelzi a tevékenységet. A városi televíziónak is bázisa volt. Ebben az időben a dolgozók száma 23 fő volt. Mozivetítés minden nap volt, naponta kettő. Az épületben működő közösségek nagy száma miatt tervezték a nagyobb terek kisebb csoportszobákra osztását, amely végül nem valósult meg, sőt a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatot, a falugazdászt és a hegybírót is a színházteremhez kapcsolódó öltöző épületébe költöztették, a mai napig itt működnek. A kilencvenes évek végén megszüntették a nyomdai tevékenységet, ezzel párhuzamosan drasztikusan csökkend az intézmény létszáma – 8 főre. 2001-ben került a kezelésébe az Ókécskei Közösségi Ház, amely állandó kiállításoknak (Helytörténeti kiállítás, Szabolcska Mihály Irodalmi Emlékszoba, Fáth Lajos gyűjtemény) ad otthont és időszaki kiállítóhelyként üzemel.

Jelenlegi tevékenységi köre Tóth Erika vezetése alatt (2003-2008) alakult ki, aki ismét bevezette a közművelődési tevékenységekre alapozott, minőségi feladatellátást. Szorosabbá vált a kapcsolat a település szervezeteivel, egyházakkal, iskolákkal. Az intézmény 2008. január elsejétől működik jelenlegi formájában, miután a jogelőd Városi Könyvtárat az Arany János Művelődési Központ szervezetébe integrálták, létrehozva ezzel a többcélú Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár intézményt. A művelődési központ ma is az 1963-ban elkészült épületben működik. Az egykor korszerű ház ma már nehezen szolgálja ki a közművelődési tevékenységet. A nehéz körülmények ellenére is minőségi munka folyik az épületben, bizonyítja ezt a 2013-ban megkapott Minősített Közművelődési Intézményi cím elnyerése. Felújítására, korszerűsítésére több pályázatot is beadott a fenntartó. 2015-ben, TÁMOP pályázat eredményeként nyílászárók cseréjére, szigetelésre, napkollektorok felszerelésére, fűtéskorszerűsítésre, villanyhálózat felújítására, az épület külső burkolatának megújulására került sor. Kisebb pályázati forrásokból fejlesztjük a technikai eszközparkunkat.

2. Működési és szervezeti felépítés
Az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár szervezeti felépítését a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza.
Ismerteti az intézmény szervezeti egységeit, meghatározza az egységek irányításának személyi feltételeit, egymással való kapcsolatukat, a vezetők tevékenységi- és hatáskörét, valamint az irányítást, vezetést biztosító belső fórumokat. Bemutatja a szervezeti egységek feladatait, működésük alapvető kereteit, munkarendjét. A szervezeti hierarchia élén az igazgató áll, aki közvetlenül felügyeli a közművelődési szakmai tevékenységet végző munkatársakat és a könyvtár élén álló könyvtárvezető munkáját. A könyvtárvezető az intézményvezető általános helyettesítését és a könyvtár szakmai vezetését látja el. Az intézmény mérete nem teszi szükségessé osztályok létrehozását. A munkatársak feladataikat többnyire önállóan, az intézményvezető – a könyvtár esetében a könyvtárvezető – közvetlen irányításával végzik. Egyes projektek lebonyolítására az intézményvezető munkacsoportokat alakít ki.

A munkacsoportok általában egy intézményegységen belül dolgozókból állnak, csak ritkán lépnek túl a feladatellátási hely határain. A döntéshozatal intézményvezetői szinten összpontosul, az egyszemélyi vezetés és az irányítás egysége a jellemző. Az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár intézményegységeinek és feladat- ellátási helyeihez mérten a minimális létszámmal dolgozik. Két – a könyvtár esetében három hierarchiai szinten helyezkednek el a státuszok. Az intézményvezetés és a beosztottak közötti napi közvetlen kapcsolattartás megoldott. A három nagy egységből álló intézmény szervezeti felépítése a divízionális szervezeti felépítésen alapul, de az intézmény mérete és a benne folyó munka alapján a lineáris szervezeti forma jellemzőit is magán viseli. Két, egymástól szakmailag elkülönülő divízióról beszélhetünk:  a művelődési központról, amely közművelődési tevékenységet lát el, és amelytől az Ókécskei Közösségi Ház csupán fizikailag különül el ;  a könyvtárról, amely nyilvános könyvtárként a város lakosságának nyújt könyvtári szolgáltatásokat. A szervezet működése a munkatársak közötti kapcsolatoktól erősen függ. Nagy hangsúlyt kap az egyéniség, a kreativitás, az egyéni kezdeményezőkészség.

Fontos a megfelelő munkaerő kiválasztása, a munkatársak motiválása, személyes elkötelezettségük fenntartása. Az intézmény jelenlegi felépítése a 2008-ban történt intézményi integráció eredményeként jött létre, az azóta eltelt néhány év tapasztalata alapján jól funkcionál. Kisebb módosítások az intézmény életében bekövetkező változások (kolléga nyugdíjba vonulása, takarítói státusz megjelenése az intézményben) miatt váltak szükségessé. A szervezeti felépítés utoljára 2012 júliusában változott.

Arany János
Művelődési Központ

6060 Tiszakécske

Béke u. 134.

76/441-250