Művelődési Központ Városi Könyvtár Tiszakécskei rendezvénynaptár

A tiszakécskei Kovács kékfestő műhely munkáiból állandó kiállítás nyílik a közösségi házban

A tiszakécskei Kovács kékfestő műhely munkáiból állandó kiállítás nyílik a közösségi házban

Ókécskei Közösségi Ház, Tiszakécske, Templom tér 6.

2018 novemberében került fel a kékfestés a világ szellemi kulturális örökségeit tartalmazó UNESCO reprezentatív listára. A felvételt igazoló UNESCO-dokumentumot 2019. február 12-én, ünnepélyes keretek között, a pápai Kékfestő Múzeumban adták át a Magyarországon működő kékfestő műhelyeknek, köztük a tiszakécskei Kovács kékfestő műhelynek.

A Kovács dinasztia másfél évszázada foglalkozik kékfestéssel. Tiszakécskén az idén 91 esztendős, ma is aktívan dolgozó Kovács Miklós kékfestő mester édesapja telepedett le 1927-ben, és nyitott kékfestő műhelyt.

Ifj. Kovács Miklós 1956-ban csatlakozott édesapjához a műhelyben. Munkásságával 1976-ban elnyerte a Népi Iparművész, majd 1985-ben a Népművészet Mestere kitüntető címet. Számos más elismerés is jelzi színvonalas kékfestő és közéleti tevékenységét.  2016-ban a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közé fogadta.

A tiszakécskei kékfestő műhely termékei egyedi, zsűrizett munkák. A kelméken található minták között megtalálhatóak Kovács Miklós saját tervezésű és készítésű mintái is. Kovács Miklós mellett családtagjai, felesége Margitka és leányai Gabriella és Mária is kitanulták a kékfestés tudományát, és saját tervezésű kelméikkel kiérdemelték a Népi Iparművész címet.

A tiszakécskei műhelyben ma már Kovács Miklós unokái tanulják és művelik sikerrel a hagyományos kékfestés bonyolult eljárását.

2019 áprilisától Tiszakécske állandó kékfestő kiállítással tiszteleg a család hagyományőrző tevékenysége előtt. Az Ókécskei Közösségi Házban kialakított tárlat igyekszik bemutatni a tiszakécskei műhelyben festett kelmék sokszínűségét, több generáció szellemi munkásságát.

A tárlat 2019. április 6-tól lesz látogatható a közösségi ház nyitvatartási idejében.

Részletek:

Dátum: 2019/04/06
Időpont:
Cím: Ókécskei Közösségi Ház, Tiszakécske, Templom tér 6.

Kérjük értékelje rendezvényünket az alábbi kérdőív segítségével:

Ókécskei Közösségi
Ház

6060 Tiszakécske

Templom tér 6.

+36-20/503-5999