Művelődési Központ Városi Könyvtár

Kovács Miklós kékfestő mester életmű-kiállítása

Kovács Miklós kékfestő mester életmű-kiállítása

Ókécskei Közösségi Ház, Tiszakécske, Templom tér 6.

Kovács Miklós kékfestő mester, a Népművészet Mestere és családja alkotásaiból tekinthető meg kiállítás az Ókécskei Közösségi Házban 2018. május 17-ig.

Kovács Miklós tiszakécskei műhelyében mintázza és festi a kelmét immár 6 évtizede. Édesapja műhelyét modernizálta, egyaránt tudja és végzi a kékfestés kézi és gépi válfajait. „Műhelyi munkám során olyan berendezéseket készítettem, s szakmailag úgy képeztem magamat, hogy ami egy jó kékfestő műhelytől és egy jó mestertől elvárható, azt meg tudjam tenni.” – vallotta önéletrajzában.

Kovács Miklós kékfestő – akinek 90. születésnapját ünnepeljük – egész ember: tevékenységében egyensúlyba került a fizika és a szellemi munka. Ifjúkora óta végzi a kékfestés erős testi fáradsággal és nagy szakmai tudással járó munkáját. Szépséget teremt, szemet gyönyörködtető és hasznos kékfestő kelmét. Könnyedén kezébe veszi a kaszát, kapát, kalapácsot, de szót fogadnak neki a bonyolult gépek is. Tárgyal közéletről, politikáról, egyesületi és alapítványi ügyekről. Otthon van a népművészet számos területén. Mestersége fogásaira oktatja családja fiataljait, abban a reményben, hogy lesz folytatása tevékenységének.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján nemzeti érték a „kékfestő tevékenység és Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életműve, melyet a tevékenység fennmaradása érdekében végzett.”

 

Kovács Miklós
kékfestő mester, a Népművészet Mestere

életmű-kiállításának megnyitója

Időpont:
2018. április 14. 11.00 óra

Helyszín:
Ókécskei Közösségi Ház
(Tiszakécske, Templom tér 6.)

A kiállítást megnyitja:
Székelyné Kőrösi Ilona
történész

Köszöntőt mond:
Tóth János
polgármester

Közreműködik: Kecskés Gréta és Sipos Bence

A kiállítás megtekinthető: 2018. május 17-ig.

Részletek:

Dátum: 2018/05/17
Időpont: 18:00:00
Cím: Ókécskei Közösségi Ház, Tiszakécske, Templom tér 6.

Kérjük értékelje rendezvényünket az alábbi kérdőív segítségével:

Ókécskei Közösségi
Ház

6060 Tiszakécske

Templom tér 6.

+36-20/503-5999